Właściwości fizyczne

Fizyczne właściwości wody są określane przy użyciu wskaźników, przy pomocy których jesteśmy w stanie określić stopień zanieczyszczenia wody substancjami powodującymi szczególne zmiany jej własności fizycznych lub wyrażających jej stan termiczny. Do wskaźników tych zaliczamy:

  • mętność - jest spowodowana zawartością zawiesin pochodzenia organicznego oraz nieorganicznego, wśród których najczęściej spotykamy cząstki gliny i iłu, wodorotlenki żelaza oraz manganu
  • barwa - wody naturalne, w odróznieniu od chemicznie czystej wody, która jest bezbarwna, mogą przyjmować różne zabarwienie w zależności od znajdujących się w niej zanieczyszczeń. Najczęściej spotykanym zabarwieniem jest zielonkawożółte w różnych odcieniach. Barwę wody określa się w stopniach skali platynowo-kobaltowej
  • zapach - jest właściwością wody spowodowaną zawartością w niej wielu substacji chemicznych oragnicznych oraz nieorganicznych, niektórych gazów o intensywnym zapachu. Jest wskaźnikiem określanym organoleptycznie przez wykonującego oznaczenie
  • smak - zaleźy przede wszystkim od rodzaju i stężenia zawartych w wodzie soli i gazów. Wskaźnik ten ma znaczenie tylko w przypadku wód konsumpcyjnych. Podobnie jak zapach jest wskaźnikiem określanym organoleptycznie 
  • temperatura - wskaźnik mający znaczenie w przypadku wód przemysłowych. Wahania temperatury wód są dość duże i zawierają się w praktyce od 0oC do ponad 100oC